Навечерје Светих Сурдуличких мученика
Уторак, 28. Мај 2024.    Празници

Свети Сурдулички мученици, за веру и род невино пострадасте, Небескога Царства становници постасте; Ваша Светост се пројави, дивни украс православља постасте; Христа Бога молите да покајањеи и спасење подари роду нашему. (Тропар глас 8.)

У навечерје празника Светих Сурдуличких мученика, 28. маја 2024. године, програм прославања ових мученика, почео је празничним бденијем у храму Светог великомученика Георгија у Сурдулици. Бденије је служио Његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије, уз саслужење клира наше Епархије и других Епархија.

После бденија, у амфитеатру Сурдуличког културног центра одржана је Свечана академија, велики број државних и црквених званица био је присутан, а у име председника Александра Вучића, присуствовао је специјални изасланик Дејан Савић. Скупу су присуствовали епископи и монаштво на челу са епископом врањским господином Пахомијем, игуман манастира Хиландар Методије, Епископ шумадијски г. Јован, Епископ тимочки Иларион, Епископ осјечко-пољски и барањски Херувим. Присутни су били и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић, министар Новица Тончев као и државни секретари Драган Стевановић, Миломир Ђорђевић и др Дејан Антић, као и изасланик министра војске.

-Први светски рат представља једну од највећих трагедија у модерној историји човечанства. Према броју пострадалих од Бугарског терора посебно се издваја Сурдулица. Место у чијој су се околини изводиле разне егзекуције становништва. Сувојница, Масурица, Дубока долина, Влашки дол, Стојкова корија, Калифер, су неми сведоци геноцидних намера окупаторских власти, истакао је Немања Старовић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

-Поводом стогодишњице освећења Сурдуличке костурнице, окупили смо се да превасходно замолимо за опроштај, а затим да се помолимо и њима да нам буду на помоћи у дане живота наших, да би уз Божју помоћ и ми истрајали, као што су они истрајали у свим искушењима и мукама и невољама, део је беседе владике врањског господина Пахомија.

-Крст јунаштва и страдања је оно што дефинише нашу средину, не само у Првом светском рату, већ у свим ратовима и у овом последњем НАТО бомбардовању. То је оно из чега учимо и то је онај завет иако и сада околности у којима живимо, нису ни мало једноставне. Ми знамо и учимо из историје Србије. Ми смо храбар, честит, слободарски народ, нагласила је Александра Поповић, председница општине Сурдулица.

За културно – уметички део програма био је задужен Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“.

Црквена општина Сурдулица
Улица Томе Ивановића 26 • 17530 Сурдулица
Телефони: (+381 17) 814 951 и 814 950